Ressenya: Nosaltres els valencians

2.9.15

ANTES DE EMPEZAR, QUIERO DECIR QUE LA RESEÑA VA A ESTAR EN VALENCIANO. EN LA PARTE INFERIOR DE MI BLOG, ESTÁ LA OPCIÓN DE TRADUCIR. ME APETECÍA HACER UNA RESEÑA SOLO EN VALENCIANO, PUES ES TAMBIÉN MI LENGUA MATERNA Y ¿POR QUÉ NO?



FITXA TÈCNICA


Títol (original): Nosaltres els valencians
Autor: Joan Fuster
Editorial: Edicions 62
Pàgines: 288
ISBN: 9788429749205
Encuadernació: Tapa blana
Preu: 8'99€










SINOPSI

Nosaltres els valencians és una de les obres més ambicioses de Joan Fuster, plena d'implicacions socials i polítiques, que expressen el seu ideari personal i el dels sectors en què ha influït. Fou premiada amb la vuitena Lletra d'Or i la seva projecció ciutadana fou enorme: es pot parlar d'un País Valencia d'aba ns i després de Nosaltres els valencians. Amb el temps, l'obra no ha perdut actualitat i continua essent un llibre imprescindible i, encara, polèmic. I, com sempre, és servit per la prosa amena i incisiva de l'extraordinari escriptor que fou Joan Fuster.



OPINIÓ PERSONAL

Nosaltres els valencians és una d'eixes obres clau de la literatura valenciana. Joan Fuster afirma que no es considera la persona més adequada per escriure però, en la meua humil opinió, va fer una molt bona tasca. A continuació, us explique el perquè.

Nosaltres els valencians no és una novel·la. Es tracta d'un assaig on l'escriptor ens va exposant aspectes tant polítics com econòmics, socials i culturals (és a dir, els quatre pilars fonamentals de l'anàlisi històrica). El període que abarca és des de la Conquista de València per part de Jaume I al S. XVIII fins a l'època en que Fuster va viure, el S. XX.

Al llarg de les pàgines d'aquest llibre també podem trobar aportaciones del propi autor així com incitacions a reflexions. I sí, tan sols es queden en incitacions perquè Fuster vol aconseguir que pensem, reflexionem, de manera que no ens deixa tota la feina feta.

Trobe que aquesta és una lectura obligatòria per a tots aquelles valencians i valencianes que tenen curiositat per la història de la seua terra (jo mateixa em considere una d'aquestes), per entendre millor qui som i com hem arribat a la situació actual.

Aquesta pot semblar una opinió un tant abstracta però m'és complicat fer una ressenya d'un llibre d'aquestes característiques. A més a més, tampoc he volgut donar-li una puntuació, perquè, sense més motiu, no sabria com puntuar aquesta obra.

Però en resum, la definiré com una lectura obligatòria per als valencians amants del País Valencia o Comunitat Valenciana, enriquidora sens dubte i que, personalment, anime a llegir.


PUNTUACIÓ

----------------



3 comentarios:

  1. Molt bona resenya. No coneixia aquest llibre però sí a l'autor.
    Gràcies per descobrir-me'l.
    Un bes!

    ResponderEliminar
  2. Hola! No la coneixia però el meu pare es Valencià i a mi també m'encanta la llengüa. No ho sé, dona molt bon rotllo!
    Jo soc mig catalana, mig valenciana i també tinc una mica de lleidatà... :')
    Doncs això; no sabía que fossis valenciana! Bona ressenya, ens llegim! :*

    ResponderEliminar
  3. He llegit diversos assatjos de Joan Fuster i alguns fragments d'aquesta obra, però sols per a classe de valencià. Joan Fuster es una figura clau en la literatura valenciana, i per descomptat, ix en el selectiu... Sincerament, no tinc cap intenció de llegir-me aquest llibre per molt bona obra que siga. Jo sóc més de novel·la, ja a classe m'estimava més llegir a Mercè Rodoreda. Bona idea fer aquesta ressenya en valencià. Molts besets :)

    ResponderEliminar